Pengenalan
Assalamualaikum
BLOG ini adalah semata mata untuk mempromosikan masakan “Char Koay Teow’ jenama KING.Kami tertarik untuk menamakannya KING kerana resipi dan ramuannya adalah yang asli dan dirumuskan pada 1989 .Masakan Koay Teow berkuah yang terkenal di Pulau Pinang dengan kelazatan yang amat mengkagumkan .Resipi asalnya diperolehi dari tukang masak kaum Tiong Hua dari keturunan Hokien sekitar tahun80an Kemudian ianya diperkenalkan kepada masyarakat tempatan di kalangan orang Melayu serta pelancung di Pulau Pinang. Lantas asalnya dari koay teow goreng kering diolah menjadi Koay teow goreng basah.
Koay teow goreng basah ini pada mulanya tidak terdapat di negara Malaysia ,tetapi apabila pertama kali diperkenalkan kepada pelanggan=pelanggan yang suka menikmati hidangan bergoreng seperti nasi goreng,mee goreng maka tidak semana mana koay teow basah ini telah mencipta sejarah apabila mula mendapat sambutan pada tahun 90 an .K0ay teow goreng basah di Pulau Pinang sekarang ini telah menjadi jualan makanan yang terlaris di Pulau tersebut ( Penang Top Selling) .Implikasinya koay teow basah ini telah terkenal dan mendapat sambutan di kalangan masyarakat Pulau Pinang khususnya masyarakat Melayu.Akhirnya ianya lebih dikenali dengan" Penang Char Keow Teow".
Assalamualaikum
BLOG ini adalah semata mata untuk mempromosikan masakan “Char Koay Teow’ jenama KING.Kami tertarik untuk menamakannya KING kerana resipi dan ramuannya adalah yang asli dan dirumuskan pada 1989 .Masakan Koay Teow berkuah yang terkenal di Pulau Pinang dengan kelazatan yang amat mengkagumkan .Resipi asalnya diperolehi dari tukang masak kaum Tiong Hua dari keturunan Hokien sekitar tahun80an Kemudian ianya diperkenalkan kepada masyarakat tempatan di kalangan orang Melayu serta pelancung di Pulau Pinang. Lantas asalnya dari koay teow goreng kering diolah menjadi Koay teow goreng basah.
Koay teow goreng basah ini pada mulanya tidak terdapat di negara Malaysia ,tetapi apabila pertama kali diperkenalkan kepada pelanggan=pelanggan yang suka menikmati hidangan bergoreng seperti nasi goreng,mee goreng maka tidak semana mana koay teow basah ini telah mencipta sejarah apabila mula mendapat sambutan pada tahun 90 an .K0ay teow goreng basah di Pulau Pinang sekarang ini telah menjadi jualan makanan yang terlaris di Pulau tersebut ( Penang Top Selling) .Implikasinya koay teow basah ini telah terkenal dan mendapat sambutan di kalangan masyarakat Pulau Pinang khususnya masyarakat Melayu.Akhirnya ianya lebih dikenali dengan" Penang Char Keow Teow".
Sehingga ke hari ini hampir setiap pelusuk di Pulau Pinang terdapat Penang Char Koay Teow dengan pelbagai jenama .Namun dari segi sejarahnya ’Char koay Teow”goreng kering menggunakan telor Itik yang dipelopori oleh kaum hokien menggunakan kicap pekat adalah asal usul yang sebenar .Phenomina ini mula berubah pada akhir tahun 80an atas semagat muhibah kaum Tiong Hua mula berjinak menerokai pasaran orang Melayu .
Setelah cita rasa asal resipi dipinda bagi meyesuaikan mengikut selera orang Melayu Pulau Pinang pada awal tahun 90an maka beberapa peniaga Melayu telah mula mencuba nasib memperkenalkanya dalam pasaran Peniaga-peniaga mula membuka warong di Bayan Baru Pulau Pinang pada 1989 dan cita rasa resipi yang asal adalah pada tahun sama.
Ciptaan resipi 80an anak tempatan telah berjaya menghasilkan makanan ringkas yang menpunyai identiti yang tersendiri menjadikan ianya terkenal.Oleh sebab sambutan pelanggan yang begitu ramai dengan menggunakan berbagai jenama masakkan ini telah mula merebak keseluruh pelusuk tanah air dengan berbagai citarasa. Namun ramai pengusaha makanan cuba melakukan cetak rompak resipi bagi menumpang pasaran.Namun bahan ramuan komponen membuat kicap yang belainan kualiti serta memahami cara memperoses menjadi penghalang bagi mereka untuk mendapat keaslian mutu.
Cetak Rompak
Walaupun kebanyakkan Pengusha “Penang Char Koay Teow di Pulau Pinang menggunakan bebagai jenama yang tersendiri namun citarasa adalah berlainan dan ada yang lebih kurang sama dan amat bergantung kepada teknik memasak dan keaslian kicap yang asal ramuan serta bahan yang terpilih.
Oleh kerana pasaran dan sambutan Char Koay Teow ini amat mengalakkan maka tak hairan lah perniagaan ini telah merebak hampir keseluruhan semenanjung pantai barat dengan berbagai cita rasa yang ada kalanya telah lari dari apa yang di maksudkan PENANG Char Koay Teow ‘Cita rasa yang asli.(The Original Teaste)
Ramuan Pati Kicap
Resipi serta ramuan asas komponen membuat kicap yang asal hanya terdapat diPulau Pinang dan tidak dijual secara domistik produk di pasar raya. Bagi pengusaha disebelah selatan tanah air dan juga pantai timur mendapat kesukaran untuk memperolehinya .Kos pengangkutan yang tinggi untuk membawanya ke arah selatan tanah air adalah permasalahannya yang melambatkan pasaran baru di selatan.Cubaan untuk membuat resipi cetak rompak yang mengunakan ramuan yang sedia ada di pasaran telah berlaku dari masa kesemasa sehinggakan bagi pelanggan yang baru mengenali Penang Char Koay Teow Basah menjadi keliru yang mana satu yang asal dan menepati citarasa yang asli dari Pulau Pinang.
Resipi yang tidak asli kebanyakannya adalah ciptaan resipi sendiri namum pelanggan yang pernah ke Pulau Pinang dapat membuat penilaian sendiri mana satu yang asli,
Pasaran Char Koay Teow
Oleh yang demikian tuan punya resipi asal ingin mengambil langkah proaktif iaitu dengan cara memperluaskan pasaran serta membuka peluang kepada pengusaha makanan di kawasan Selatan Tanah air atau luar dari Pulau Pinang seluruh Semenanjong Malaysia dan Brunei untuk diushakan secara Franchise dengan syarat yang mudah.
Justeru dengan itu "Koay Teow King" ingin membantu pada yang berminat utuk menceburi bidang ini dengan membekalan bahan (kicap), Latihan Memasak serta semua teknik memasarkan produk ini secara mudah dan menguntungkan kedua belah pihak .
.
Char Koay Teow KING atau Koay Teow King
Koay Teow King atau KING Char Koay Teow ramuan asal yang tulin berpengalaman dalam memperoses Kicap atau Kacang Soya yang berbagai GRED .Kami telah menjadi pembekal yang pertama di kawasan Selangor dan Wilayah Persekutuan sejak 1998.Kami telah membekalkan nya kepada peniaga serta pengusaha francaise di tapak Pasar Malam dan juga di perniagaan Tapak Tetap di Kedah Selangor,WP,Pahang, Melaka,Johor sejak 1999.
Kemampuan kami adalah hasil dari pengalaman membuka kilang kicap bumiputra yang pertama Tanah Liat Bukit Mertajam pada tahun 1973 dengan bantuan MARA.Walaupun pada 1984 kilang kicap anak Melayu yang pertama di tutup oleh sebab keadaan ekonomi semasa, namun kerja- kerja penyelidikan (R&D) telah di teruskan oleh saya sendiri (Anak Tuan punya kilang) hingga ke hari ini.Kesempatan ini telah diambil oleh saya untuk bertukar serta menimba pengetahuan dengan kaum Tiong Hua yang di kenali dengan nama LEE.Sifu yang mengajar kelurga kami membuat kicap secara tradisional Cina . Hasilnya kami dapat mencipta beberapa resipi kicap bagi tujuan khusus untuk mengoreng mee,koay teow dan nasi goreng.
Pengalaman sedia ada telah meningkatkan kemahiran kami dalam bidang menganalisa gred kicap Soya dan kualiti bahan dengan lebih tepat Kami yakin dapat menandingi hampir kesemua jenama- jenama yang terdapat dalam pasaran hari ini dan mampu menawarkan gred yang lebih baik. Sekiranya matlamat pasaran yang kami sasar menghadapi kesukaran akibat dari persaingan kualiti dari masa kesemasa ,maka bersedia untuk menawarkan gred yang terbaru dengan harga yang berpatutan.
Ciptaan resipi 80an anak tempatan telah berjaya menghasilkan makanan ringkas yang menpunyai identiti yang tersendiri menjadikan ianya terkenal.Oleh sebab sambutan pelanggan yang begitu ramai dengan menggunakan berbagai jenama masakkan ini telah mula merebak keseluruh pelusuk tanah air dengan berbagai citarasa. Namun ramai pengusaha makanan cuba melakukan cetak rompak resipi bagi menumpang pasaran.Namun bahan ramuan komponen membuat kicap yang belainan kualiti serta memahami cara memperoses menjadi penghalang bagi mereka untuk mendapat keaslian mutu.
Cetak Rompak
Walaupun kebanyakkan Pengusha “Penang Char Koay Teow di Pulau Pinang menggunakan bebagai jenama yang tersendiri namun citarasa adalah berlainan dan ada yang lebih kurang sama dan amat bergantung kepada teknik memasak dan keaslian kicap yang asal ramuan serta bahan yang terpilih.
Oleh kerana pasaran dan sambutan Char Koay Teow ini amat mengalakkan maka tak hairan lah perniagaan ini telah merebak hampir keseluruhan semenanjung pantai barat dengan berbagai cita rasa yang ada kalanya telah lari dari apa yang di maksudkan PENANG Char Koay Teow ‘Cita rasa yang asli.(The Original Teaste)
Ramuan Pati Kicap
Resipi serta ramuan asas komponen membuat kicap yang asal hanya terdapat diPulau Pinang dan tidak dijual secara domistik produk di pasar raya. Bagi pengusaha disebelah selatan tanah air dan juga pantai timur mendapat kesukaran untuk memperolehinya .Kos pengangkutan yang tinggi untuk membawanya ke arah selatan tanah air adalah permasalahannya yang melambatkan pasaran baru di selatan.Cubaan untuk membuat resipi cetak rompak yang mengunakan ramuan yang sedia ada di pasaran telah berlaku dari masa kesemasa sehinggakan bagi pelanggan yang baru mengenali Penang Char Koay Teow Basah menjadi keliru yang mana satu yang asal dan menepati citarasa yang asli dari Pulau Pinang.
Resipi yang tidak asli kebanyakannya adalah ciptaan resipi sendiri namum pelanggan yang pernah ke Pulau Pinang dapat membuat penilaian sendiri mana satu yang asli,
Pasaran Char Koay Teow
Oleh yang demikian tuan punya resipi asal ingin mengambil langkah proaktif iaitu dengan cara memperluaskan pasaran serta membuka peluang kepada pengusaha makanan di kawasan Selatan Tanah air atau luar dari Pulau Pinang seluruh Semenanjong Malaysia dan Brunei untuk diushakan secara Franchise dengan syarat yang mudah.
Justeru dengan itu "Koay Teow King" ingin membantu pada yang berminat utuk menceburi bidang ini dengan membekalan bahan (kicap), Latihan Memasak serta semua teknik memasarkan produk ini secara mudah dan menguntungkan kedua belah pihak .
.
Char Koay Teow KING atau Koay Teow King
Koay Teow King atau KING Char Koay Teow ramuan asal yang tulin berpengalaman dalam memperoses Kicap atau Kacang Soya yang berbagai GRED .Kami telah menjadi pembekal yang pertama di kawasan Selangor dan Wilayah Persekutuan sejak 1998.Kami telah membekalkan nya kepada peniaga serta pengusaha francaise di tapak Pasar Malam dan juga di perniagaan Tapak Tetap di Kedah Selangor,WP,Pahang, Melaka,Johor sejak 1999.
Kemampuan kami adalah hasil dari pengalaman membuka kilang kicap bumiputra yang pertama Tanah Liat Bukit Mertajam pada tahun 1973 dengan bantuan MARA.Walaupun pada 1984 kilang kicap anak Melayu yang pertama di tutup oleh sebab keadaan ekonomi semasa, namun kerja- kerja penyelidikan (R&D) telah di teruskan oleh saya sendiri (Anak Tuan punya kilang) hingga ke hari ini.Kesempatan ini telah diambil oleh saya untuk bertukar serta menimba pengetahuan dengan kaum Tiong Hua yang di kenali dengan nama LEE.Sifu yang mengajar kelurga kami membuat kicap secara tradisional Cina . Hasilnya kami dapat mencipta beberapa resipi kicap bagi tujuan khusus untuk mengoreng mee,koay teow dan nasi goreng.
Pengalaman sedia ada telah meningkatkan kemahiran kami dalam bidang menganalisa gred kicap Soya dan kualiti bahan dengan lebih tepat Kami yakin dapat menandingi hampir kesemua jenama- jenama yang terdapat dalam pasaran hari ini dan mampu menawarkan gred yang lebih baik. Sekiranya matlamat pasaran yang kami sasar menghadapi kesukaran akibat dari persaingan kualiti dari masa kesemasa ,maka bersedia untuk menawarkan gred yang terbaru dengan harga yang berpatutan.
Sistem kami adalah amat agresif di mana pembekalan mengunakan gred -gred kicap yang tertentu pada pengusaha yang serius dalam menghadapi cabaran persaingan.Ini termasuklah Gred khas yang di bekalkan kepada Pengusha Franchais yang mengunakan LOGO resmi sebagai rangkaian yang senang difahami oleh pelanggan .Gred yang lain dibekalkan kepada mana -mana peniaga yang mengunakan nama sendiri atau untuk masakan yang lain dari Koay Teow.
Gred Kicap.
Setiap Gred kicap kami mempuyai kelebihan dan cita rasa yang tersendiri tanpa mengurangkan sedikit pun rasa yang asal dan asli dari Pulau Pinang.Segala ramuan serta komponen Kicap adalah dari sumber yang asal, ia itu di Pulau Pinang.Perbezaan gred adalah mengikut Kos yang amat mempengaruhi nilai tambah kepada kualiti soya yang terdapat dalam kicap tersebut.Gred yang kami ketagerikan ialah Gred C,B,A,AA,AA+ ,AA++ ,S dan SS.Setiap gred amat berkait rapat dengan teknik memasak dan pengalaman memasak.
Francais
Bagi pengusha francais kami ketika ini kami mengunakan grad AA++ untuk di gunakan dimana pada awal tahun 2000 kami mengunakan Gred C sahaja.Oleh sebab ramai pengusha yang semakin hari semakin ramai yang menggunakan cetak rompak maka kami menggunakan Gred yang terbaik dan mampu bersaing dengan semua jenama dalam pasaran disamping dapat memberi pulangan serta keuntungan yang lumayan.
Gred Kicap.
Setiap Gred kicap kami mempuyai kelebihan dan cita rasa yang tersendiri tanpa mengurangkan sedikit pun rasa yang asal dan asli dari Pulau Pinang.Segala ramuan serta komponen Kicap adalah dari sumber yang asal, ia itu di Pulau Pinang.Perbezaan gred adalah mengikut Kos yang amat mempengaruhi nilai tambah kepada kualiti soya yang terdapat dalam kicap tersebut.Gred yang kami ketagerikan ialah Gred C,B,A,AA,AA+ ,AA++ ,S dan SS.Setiap gred amat berkait rapat dengan teknik memasak dan pengalaman memasak.
Francais
Bagi pengusha francais kami ketika ini kami mengunakan grad AA++ untuk di gunakan dimana pada awal tahun 2000 kami mengunakan Gred C sahaja.Oleh sebab ramai pengusha yang semakin hari semakin ramai yang menggunakan cetak rompak maka kami menggunakan Gred yang terbaik dan mampu bersaing dengan semua jenama dalam pasaran disamping dapat memberi pulangan serta keuntungan yang lumayan.
Kami mempunyai rangkaian francais secara yang tidak formal dengan hanya mengunakan LOGO yang tetara dalam BLOG ini bagi menselaraskan kualiti masakan serta gred kicap yang di gunakan dan dibekalkan.
Matlamat KING Char Koay Teow
“ KING” Char Koay Teow atau Koay Teow King ketika ini bertindak sebagai pembekal sahaja dan tidak mempunyai OUT –Let atau tapak tetap perniagaan dengan hanya mempuyai Francais yang telah menjalankan perniagaan ditapak -tapak pasar malam dan tapak tetap di seluruh Malaysia Ini adalah di sebabkan KOAY TEOW KING tidak bersaing dengan Francisor yang bernaung di bawah LOGO resmi kami,Matlamat serta objektif kami kepada pembekalan ramuan Pati kicap,Banner publisiti serta iklan bagi membantu bumiputra dalam bidang makanan supaya berjaya.Kumpulan sokongan yang kami berikan ialah publisiti dalam media seperti internet,forum dalam Blog akhbar,PTT,SMS .Pertandingan,cathering yang mempuyai pesanan yang besar juga salah satu cara publisiti yang kami tumpukan.
Kami juga membantu mencari tapak perniagaan bagi pengusaha baru yang berminat serta menjaga kebajikan fracaisor sedia ada melatih serta membimbing perniaga yang bernaung di bawah LOGO kami dengan membuat pemeriksaan kualiti dari masa kesemasa.
Mengunakan LOGO
Kelebihan mengunakan LOGO kami adalah bagi menjaga kawalan mutu senantiasa menepati selera pelangan yang mahukan keaslian Penang Char Koay Teow .Resipi membuat cili sos khas untuk char koay teow bagi menghasilkan produk yang terjamin citarasa yang asli akan kami berikan hanya yang bernaung dibawah LOGO resmikami.Sebarang tingkatan mutu(up -grade) ramuan kicap adalah percuma dari masa kesemasa .Yuran francais setiap tahun bagi menampung kos menggantikan,poster banner,publisiti ,iklan bonus stok dan sebagainya.
Agent Francais negeri
Buat masa ini kami telah menganugerahkan agent peringkat Negeri bagi menguruskan francais kami bagi selurus negeri PAHANG dan JOHOR Mereka merupakan stokis dan juga wakil sah dari Char Koay Teow King. Yang beralamat di
GO-BANG Food Court,
Jalan Triang,Temerloh Pahang
(Besebelahan Stesen Minyak ESSO
SIMPLE STREET
Jalan Dato Abdullah Tahir
Johor Baru,Johor
(Berhadapan Hotel SELESA)
Lain Lain Francais
Sila lihat di sebelah muka surat ini
Pengusaha Baru
Bagi pengusaha baru kami mengalu- alukan kedatangan anda dalam kumpulan KING Char Koay Teow.Di antara insentif yang di tawarkan:
1.Mengunakan Kicap kami secara francais dijamin Pulangan semula wang (Money Back gerentee) ia itu sekiranya anda tidak berpuas hati mengenai kualiti ramuan kami maka baki stok yang anda miliki boleh dipulangkan dan anda dijamin bayaran balik 100% bagi nilai stok yang di kembalikan dalam keadaan baik dan tidak rosak .Tidak termasuk kos penghantaran dan pengambilan.
2.Bagi 3 tong pertama (15 liter) Pati Kicap) anda di berikan Banner size 5x2 kaki secara percuma bagi tujuan perniagaan.Dan sekiranya anda ingin memasukan nama alamat serta no telepon dan banner tersebut anda di kenakan hanya RM25 tambahan.Tawaran ini adalah untuk Franacais baru yang menandatangani perjanjian.
3.Tempahan banner untuk Jenama sendiri.Kami menawarkan untuk mereka bentuk banner untuk francais yang ingin memperkenalkan jenama tersendiri dengan syarat mengunakan LOGO resmi jenama kami .Semua maklumat serta grafik seperti photo hendaklah dihantar memalui e-mail,format JPEG. E-mail : koayteowking@gmail.com
4.Kami juga mereka Cipta stor dan dapur masak Stainless steel bagi mobile kitchen untuk mengoreng koay teow sesuai untuk pasar malam dan juga tapak tetap dengan kos yang paling murah.Kami tidak mengambil apa -apa keuntugan untuk bimbingan ini.
5.Bagi yang ingin menggunakan LOGO kami hanya kawasan yang belum terdapat mana mana peniaga Pasar Malam atau Tapak tetap mengunakan LOGO yang sama dengan jarak 10 km di benarkan.
Matlamat KING Char Koay Teow
1.Mencari rakan kongsi dalam perniagaan yang jujur dan beretika serta melatih dan membimbing pengusaha muda yang berminat untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan secara separuh francais.
Jalan Triang,Temerloh Pahang
(Besebelahan Stesen Minyak ESSO
SIMPLE STREET
Jalan Dato Abdullah Tahir
Johor Baru,Johor
(Berhadapan Hotel SELESA)
Lain Lain Francais
Sila lihat di sebelah muka surat ini
Pengusaha Baru
Bagi pengusaha baru kami mengalu- alukan kedatangan anda dalam kumpulan KING Char Koay Teow.Di antara insentif yang di tawarkan:
1.Mengunakan Kicap kami secara francais dijamin Pulangan semula wang (Money Back gerentee) ia itu sekiranya anda tidak berpuas hati mengenai kualiti ramuan kami maka baki stok yang anda miliki boleh dipulangkan dan anda dijamin bayaran balik 100% bagi nilai stok yang di kembalikan dalam keadaan baik dan tidak rosak .Tidak termasuk kos penghantaran dan pengambilan.
2.Bagi 3 tong pertama (15 liter) Pati Kicap) anda di berikan Banner size 5x2 kaki secara percuma bagi tujuan perniagaan.Dan sekiranya anda ingin memasukan nama alamat serta no telepon dan banner tersebut anda di kenakan hanya RM25 tambahan.Tawaran ini adalah untuk Franacais baru yang menandatangani perjanjian.
3.Tempahan banner untuk Jenama sendiri.Kami menawarkan untuk mereka bentuk banner untuk francais yang ingin memperkenalkan jenama tersendiri dengan syarat mengunakan LOGO resmi jenama kami .Semua maklumat serta grafik seperti photo hendaklah dihantar memalui e-mail,format JPEG. E-mail : koayteowking@gmail.com
4.Kami juga mereka Cipta stor dan dapur masak Stainless steel bagi mobile kitchen untuk mengoreng koay teow sesuai untuk pasar malam dan juga tapak tetap dengan kos yang paling murah.Kami tidak mengambil apa -apa keuntugan untuk bimbingan ini.
5.Bagi yang ingin menggunakan LOGO kami hanya kawasan yang belum terdapat mana mana peniaga Pasar Malam atau Tapak tetap mengunakan LOGO yang sama dengan jarak 10 km di benarkan.
Matlamat KING Char Koay Teow
1.Mencari rakan kongsi dalam perniagaan yang jujur dan beretika serta melatih dan membimbing pengusaha muda yang berminat untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan secara separuh francais.
2.Perniagaan berkonsepkan WIN WIN kepada pengusaha dengan cara yang amat mudah .Kos yang mampu milik perniagaan yang mudah disamping pasaran yang sedang berkembang dan mudah untuk diterokai.
3 Dengan hanya kos Rm 1000.00 kami sedia membimbing anda yang ingin mencuba perniagaan ini dengan selain dari pembekalan kicap yang asli di jamin berkesan .Kami juga mebekalkan segala kemudahan asas,seperti mengajar cara memasak,penyediaan bahan,tapak-tapak perniagaan baru yang mengikut hasil dari kaji selidik pasaran.
Bagi pengusaha baru di kawasan Selangor kami boleh membantu untuk mendapat tapak pasar malam yang belum lagi terdapat Jenama serta LOGO kami.
Kami membahagikan kawasan serta daerah bagi mengelakan persaingan sesama sendiri.Amalan kami adalah UJUDKAN PASARAN dan BUKAN MUSNAHKAN PASARAN.Persaingan sehat adalah menjaga kualiti dan meningkatkan keupayaan daya saing yang sehat.